پژوهشکده

تأسیس پژوهشکده مطالعات زن و خانواده

پژوهشکده «مطالعات زن و خانواده» وابسته به دانشگاه ادیان و مذاهب، به پیشنهاد ریاست محترم دانشگاه ادیان و مذاهب حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید ابوالحسن نواب مطرح شده و در سال ۱۳۹۹ با تصویب هیئت امنا، فعالیت خود را آغاز کرده است.

فعالیت‌ها و ارتباطات بین‌المللی دانشگاه با کشورهای مختلف از جمله آلمان، اتریش، هلند، سوئیس، ایتالیا، واتیکان و… ظرفیت قابل توجهی برای ارائه الگوی مفهومی و نظری خانواده از نگاه اسلام را در عرصه بین‌الملل فراهم ‌می‌کند. در همین راستا پژوهشکده تخصصی مطالعات زن و خانواده با محوریت الگوی مفهومی و نظری زن و خانواده در اسلام در کنار سایر مراکز علمی و پژوهشی مانند دانشگاه‌های تربیت مدرس و الزهراء، پژوهشکده خانواده دانشگاه شهید بهشتی، مرکز مطالعات زنان و خانواده دانشگاه تهران، انجمن مطالعات خانواده و پژوهشکده زن و خانواده مرکز مدیریت حوزه علمیه خواهران فعالیت می‌کند.

پژوهشکده مطالعات زن و خانواده در کنار دانشکده زن و خانواده در دانشگاه ادیان و مذاهب در تلاش است با هدفمند کردن جریان پژوهش در حوزه مسائل زن و خانواده، شبکه‌سازی و کاربردی‌سازی پژوهش‌ها و پرهیز از پژوهش‌های موازی و فاقد کاربرد، زمینه‌های لازم را برای افزایش تبادلات علمی نخبگان و پژوهشگران فراهم سازد.

چشم‌انداز کلان پژوهشکده مطالعات زن و خانواده

گفتگوی علمی، پژوهش نوآورانه، فهم مسأله اجتماعی، بازخوانی نقش و کارکرد خانواده در سلامت اجتماعی و تلاش بر ارائه راه‌حلی در چارچوب آموزه‌های دینی گامی در راستای توسعه نظری و نگرشی به مسائل و موضوعات حوزه زن و خانواده است. پژوهش‌های نوآورانه ضمن پردازش مسائل زن و خانواده در فضایی میان‌رشته‌ای سعی در اصلاح و بازخوانی سوگیری‌های سنتی خارج از آموزه‌های اسلام نسبت به زنان را دارد. ارتقای آگاهی عمومی و نخبگان نسبت به فهم مسأله زن و جایگاه او در خانواده و جامعه مهمترین هدف پژوهشکده است. بر همین اساس «چیستی مسأله زن» در بستر خانواده و در نسبت با جامعه از رویکردهای مختلف دانشی، مسأله زمینه‌ای تمام پژوهش‌های میان‌رشته‌ای در این پژوهشکده است. افزون بر این ایجاد، توسعه و تعمیق ارتباطات علمی و پژوهشی بین‌المللی با استفاده از ظرفیت‌های علمی و ارتباطاتی اعضای هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب با محوریت موضوعات و مسائل حوزه زن و خانواده فرصتی را برای پژوهشگران پژوهشکده مطالعات زن و خانواده دانشگاه ادیان و مذاهب و سایر پژوهشگران فراهم می‌کند تا الگوی مفهومی و نظری زن و خانواده را در چارچوب اسلام ناب به جامعه نخبگانی و علمی خارج از ایران ارائه کنند.

اهداف تأسیس پژوهشکده مطالعات زن و خانواده

1. ارائه الگوی مفهومی و نظری زن و خانواده در اسلام در تعاملات علمی ـ پژوهشی بین‌المللی؛
  2.  توجه و تأکید بر اهمیت و جایگاه نهاد خانواده در طرح و حل مسائل و آسیب‌های اجتماعی؛
  3. بازخواني مسائل نظری و ضرورت توجه و پاسخگويی به نيازها و مسائل زنان و خانواده در فرآيند پژوهش؛
  4. هدفمند‌کردن جريان پژوهش در حوزه مسائل زن و خانواده، شبکه‌سازي و کاربردی‌سازی پژوهش‌ها و پرهيز از پژوهش‌هاي موازي و فاقد کاربرد؛
  5. نيازسنجي، تعمیق و غنابخشی پژوهشی در حوزه مسائل  زن و خانواده؛
  6. زمينه‌سازي براي حضور مؤثر اساتيد، پژوهشگران پژوهشکده در همايش‌ها، نشست‌ها و کنفرانس‌هاي ملی و بین‌المللی؛
  7. توسعه همکاری‌های علمی ـ پژوهشی ناظر به مسائل و آسیب‌های اجتماعی حوزه زن و خانواده با نهادها و مراکز.

محورهای کلان فعالیت‌های پژوهشکده مطالعات زن و خانواده

با توجه به چشم‌انداز کلان پژوهشکده مطالعات زن و خانواده، دکتر منصوره زارعان؛ ریاست پژوهشکده، ، به حضور اساتید و پژوهشگران برتر و صاحبنظر در حوزه مطالعات زن و خانواده اهتمام و توجه ویژه دارد. بر همین اساس از حضور علمی صاحبنظران متعدد مانند آیت‌الله دکتر جواد حبیبی‌تبار، آیت‌الله دکتر احمد مبلغی، دکتر رسول صادقی (دانشگاه تهران)، دکتر شهلا کاظمی‌پور، دکترسید حسن اسلامی اردکانی، دکتر خدیجه برزگر، دکتر نرجس رودگر، حجت‌الاسلام دکتر محمد‌رضا زیبایی‌نژاد، دکتر اعظم خوش‌صورت موفق، دکتر مسعود فیاضی، دکتر امیرحسین بانکی‌پور در بخش‌های مختلف اعم از برگزاری نشست‌های علمی، کرسی‌های علمی ـ ترویجی، مدیریت گروه‌های پژوهشی، ارزیابی طرح‌های پژوهشی بهره برده است.

خلاصه محورهای کلان فعالیت‌های پژوهشکده مطالعات زن و خانواده

• اجرای طرح‌های کاربردی ناظر به مسائل عینی و اجتماعی؛
  • انتشار نشریه انگلیسی با عنوان Family, Gender and Society (FGS)؛
  • جذب طرح‌های پژوهشی ملی از نهادها و سازمان‌های مرتبط همچون سازمان تامین اجتماعی، سازمان سمت، وزارت کار و امور اجتماعی و استانداری قم؛
  • حمایت و جذب طرح‌های ارزش‌آفرین در راستای سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران در خصوص فرزندآوری و جوانی جمعیت؛
  • برگزاری کرسی‌های علمی ـ ترویجی، همایش‌ها و نشست‌های علمی؛
  • حمایت از ظرفیت‌های پایان‌نامه‌های دکتری در چارچوب طرح‌های پژوهشی کاربردی؛
  • گسترش منابع علمی کتابخانه تخصصی مطالعات زن و خانواده به زبان‌های مختلف؛
  • برگزاری دوره‌های کوتاه‌مدت علمی و آموزشی برای پژوهشگران و دانشجویان غیرایرانی در قالب فرصت‌های مطالعاتی و پژوهشی؛
  • برگزاری کارگاه‌ها و دوره‌های دانش‌افزایی و مهارت‌افزایی پژوهشی برای پژوهشگران.

اركان پژوهشکده مطالعات زن و خانواده

گروه های پژوهشی