استنطاق قواعد فلسفۀ سینوی در مسألۀ جنسیت و عقل عملی
نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسنده: نرجس رودگر
استادیارجامعه المصطفی العالمیه ، پژوهشگر و مدیرگروه پژوهشکده مطالعات زن و خانواده دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی
چکیده
هدف از این مقاله عرضۀ مسألۀ جنسیت به قواعد و مسائل فلسفه سینوی در بحث عقل عملی و استنطاق آنان در خصوص این مسأله است. تعاریف و محورهای مختلف عقل عملی در کنار تعاریف جنسیت و عرضۀ آنها به قواعد و مسائل حکمت سینوی در مورد عقل عملی، میتواند امتداد حکمت سینوی در مسألۀ جنسیت را درپی داشته باشد. در این مقاله این هدف با روش تحلیلی بررسی و در محورهای زیر قضاوت شده است: 1. استنطاق مسألۀ جنسیت در قواعد حکمت عملی ناظر به مدبر فعل اختیاری 2. حالات مشارکتی نفس و بدن و مسألۀ جنسیت و عقل عملی 3. رابطۀ نفس و قوا و نقش جنسیت در آن 4. فرایند شکلگیری رفتار و نقش جنسیت 5. جنسیت و عوامل استکمال عقل عملی 6. استنطاق مسألۀ جنسیت در عقل عملی به عنوان قوۀ مدرکه 7. جنسیت و دانشهای مربوط به عقل عملی از جمله اخلاق. بررسیها نشان دهندۀ تأثیر جنسیت نه به نحو عام و مطلق، بلکه به نحو جزئی و مشروط در ساحتهای مختلف عقل عملی است.
کلیدواژهها: جنسیت، عقل عملی، فلسفه سینوی، اخلاق
بررسی تاریخمندی و مسأله حقوق زن در الهیات تفهمی
نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسنده: نرجس رودگر
استادیار گروه فلسفه و عرفان جامعه المصطفی العالمیه، پژوهشگر پژوهشکده مطالعات زن و خانواده دانشگاه ادیان و مذاهب،قم،ایران.
چکیده
الهیات تفهمی ، پروژه نظری مجتهد شبستری است که با مبنای هرمنوتیک فلسفی سعی در ارائه روشی نو در قرائت متون دینی دارد. تاریخمندی به عنوان ضلع زمینه هرمنوتیک فلسفی گادامر، مهمترین رکن الهیات تفهمی در مواجهه با متون دینی است. حقوق اسلامی و از جمله حقوق زن یکی از مهمترین موضوعاتی است که تحت تأثیر رویکرد تفسیری، لوازم متفاوتی خواهد داشت. حقوق زن در اسلام عبارت دیگر برخی ابواب فقهی در مورد زن است. ابتنای حقوق بر فقه و شریعت اسلامی لوازم خاصی را در حوزه هرمنوتیک و تفسیر متن خواهد داشت. الهیات تفهمی ، فارغ از این اقتضائات، صرفاً لوازم تاریخمندی انسان و فهم را در حقوق زنان پی می گیرد.عدم انسجام مبنایی ، علاوه بر ابتلا به نسبیت گرایی دو مشکل مهم مبنایی در الهیات تفهمی است که به نسخه وی در حقوق زنان نیز تسری یافته است. این در حالیست که مبانی کلامی و انسان شناختی متفاوتی که شریعت اسلامی مبتنی بر آنست مسیر متفاوتی را درمسائل حقوقی از جمله حقوق زن پیش می نهد. این امر عدم ابتنا و ناهماهنگی رویکرد الهیات تفهمی در این مسأله را با مبانی اسلامی گوشزد می کند.
کلیدواژهها: تاریخمندی، هرمنوتیک فلسفی ، الهیات تفهمی ، حقوق زن
نقد ادله فمینیستی بر «آزادی سقط جنین به دلیل حقوق اخلاقی مادر و جنین » بر اساس روش شناسی بنیادین در فلسفه اخلاق
نویسندگان: نرجس رودگر زینب کبیری
منبع: پژوهش های اخلاقی سال سیزدهم پاییز 1401 شماره 1 (پیاپی 49)
آزادی سقط جنین یکی از مطالبات جدی فمینیستی است که در گرایشات مختلف با استدلال های مختلف پی گیری می شود. در بعضی از استدلال های فمینیستهای سوسیال به این مطالبه در جهت احراز حقوق اخلاقی مادر و جنین پرداخته می شود. لزوم آزادی سقط جنین به دلیل حق جنین در خصوص برخورداری از شرایط زیستی مطلوب یا به دلیل توجه به کیفیت مادری ، همچنین به دلیل منع الزام زن به فداکاری به عنوان حق اخلاقی زن ،همچنین حق زن به انتخاب آگاهانه ، از جمله ادله ای است که برخی فمینیستهای سوسیال مطرح کرده اند. براساس روش شناسی بنیادین هر نظریه علوم انسانی متأثر از بنیادهای نظری بستر تکون خود است و بدون لحاظ آنها قابل فهم نیست . در نتیجه ارزیابی صحیح نظریه ، منوط به بازشناسی و بررسی بنیادهای مذکور است. ادله فمینیستی مذکور نیز با دعاوی خود مبنی برحق اخلاقی مادر و جنین ، در بنیادهای ناظر در مکاتب فلسفه اخلاق بستر خود شکل گرفته است.این مقاله با بررسی این ادله طبق روش شناسی بنیادین ، مبانی فلسفه اخلاقی ادله مذکور را مشخص و ازاین طریق نقد بنیادین آنان را میسر نموده است.
کلید واژه ها: آزادی سقط جنین، فمینیسم، سوسیال، کیفیت مادری، روش شناسی بنیادین، فلسفه اخلاق
3. بررسی ادله فمنیسم رادیکال بر جواز سقط جنین در راستای تحقق آزادی جنسی به عنوان امر اخلاقی
نویسندگان: زینب کبیری، نرجس رودگر
باز پژوهی مستندات فقهی حق حبس در نکاح مبتنی برمهریه نامتعارف با تکیه بر فقه امامیه
نویسندگان: * حسن غروی ** محدثه مهرابی زاده
دانشآموخته خارج فقه و اصـول حوزه علمیه قم و دانشآموخته دکتري فلسفه اسلامی، دانشگاه باقرالعلوم (ع)، hgharavi22@gmail.com ایران ،قم **
پژوهشــگر پژوهشــکده مطالعات زن و خانواده، دانشــگاه ادیان و مذاهب، قم، ایران (نویســنده مســئول) mmhrabyzadh@gmail.com
روانکاوی، انسانشناسی و رویکرد فلسفی؛ رهیافتهای نظری موثر در تکوین مفهوم اجتماعی جنسیت
نویسندگان: معصومه زارعی، منصوره زارعان
چکیده:
هدف-این پژوهش به هدف شناسایی و توصیف نخستین رویکردهای نظری در روند شکلگیری مفهوم جنسیت صورت گرفته است و نشان میدهد که تمایز مفهومی جنس و جنسیت مبتنی بر بستر اندیشه غرب در یک دوره ۷۰ ساله شکل گرفته است.روششناسی-پژوهش با منظر نظری دیرینهشناسی فوکو، روند شکلگیری و نخستین ظهوراتِ شکلگیری مفهوم جنسیت را تا بستر سازنده آن پیگیری میکند و نشان میدهد که برایند چه نیروها، نظریهها و روابطی، مفهوم جنسیت را سازماندهی کرده است. دیرینهشناسی بر محور مفهوم «امکان» است. به این معنا که پس از کشف نخستین ظهورات تاریخی یک پدیده در پی پاسخ به این سوال است که چگونه این ایده امکان ظهور یافته است؟یافتهها-بررسی توصیف و تحلیل اندیشههای فمینیستی، روانکاوی، فلسفی و دیدگاههای کنش پارسونز نشان میدهد، یافتههای انسانشناسی و مفاهیم فرویدی نقطه کانونی در بحثهای جنسیت بوده و بسان حلقه متصلهای سایر اندیشهها در باب مسائل جنسیت را به هم وصل میکند. الگوی ساختار خویشاوندی در دیدگاه استروس و اصطلاح مبادله زنان به خوبی در ادبیات فمینیستی قبل و بعد از اوکلی نقش مهمی ایفا میکند. رویکردهای فلسفی دوبوار نیز اگر چه در سنت نظری هایدگری فهم میشود اما تاثیرپذیری از انسانشناسی در شکلگیری دیدگاه دوبوار نقش مهمی ایفا میکند. برایند این نظریهها زمینهساز تمایزات مفهومی در آرای آن اوکلی و تفکیک مفهوم جنس از جنسیت میشود. اگرچه مفاهیم نقش و پایگاه پارسونزی و اخلاف او نیز بر این بستر نظری بار میشود و نقشهای جنسیتی و وابستگی آن به موقعیتهای اجتماعی دو جنس را برجسته میسازد. لاکان نیز با بهرهگیری از ادبیات فرویدی و استروس دیدگاههای تازهتری در بحث جنسیت خلق میکند و ایریگاری با نقد اندیشههای سنتی روانکاو و فلسفه، پاسخهای جدیدتری به تفاوتهای جنسیتی دارد. در نهایت این که دیدگاههای روانکاوی فروید، لاکان و لوی استروس با رویکرد انسانشناسی سهم عمدهای در روند برساخت گی جنسیت داشته و موجب شد تا این اندیشه را که نابرابریهای جنسی واقعیتی طبیعی و غیرقابل تغییر است از اعتبار بیندازد.
کلیدواژهها: روانکاوی، انسانشناسی، دیدگاههای کنش پارسونز، دوبووار، جنسیت